keskiviikkona, syyskuuta 01, 2004

Ohessa opiskellaan

Kun aliurbaani elämä alkaa mättämään, voi Newarkista lähteä junailemaan. Manhattan on kätevästi parinkymmenen minuutin päässä ja voipa matkan varrella pistäytyä myös New Jerseyn kauniimmalla puolella Jersey Cityssa tai Hobokenissa.

Manhattanilta kävin ostamassa piskuisen taskukameran, jolla voin kerätä digitoituja muistikuvia liikkeistäni. Kohtuullisen lukuisat vapaat hetkeni olenkin muiden vaihtareiden kanssa kierrellyt lähitienoita sinne tänne haalien kuvia varsin ekstensiiviseen ryhmäportrettikokoelmaani. Yritän kerätä 3513 mahdollisimman identtistä ryhmäkuvaa eri puolilta Yhdysvaltoja.

Viime viikkoina muuan Yrjö Tuplajuusto tasavaltalaiskavereineen on aiheuttanut pientä hösseliä kaupungin keskustassa. Republikaanien konventti ja terroriepäilyt ovat muuttaneet sekä Newarkin että New Yorkin kaupunkikuvaa aggrompaan suuntaan. Rynnäkkökivääriä heiluttelevat hilpeät merijalkaväen sedät ovat tuttu näky Hudsonin molemmin puolin. Muutaman kerran metro- ja rautatieasemia on tyhjennetty pahojen ihmisten pelossa ja onpa joitakuita kuulemma pidätettykin. Asemilla viattomia ohikulkijoita pelotellaan myös näyttämällä aikataulujen sijasta CIA:n etsityimpien terroristien naamatauluja.

Säät ovat suosineet retkeilijää. Lämpöä on riittänyt 35 celsiusasteen molemmin puolin. Pientä hyvitystä Suomen surkuhupaisan "kesän" jälkeen. Ja mikäpä on auringonpaisteessa vaeltaa. Välillä voi pulahtaa vilvoittelemaan koulun uima-altaaseen. Virkistystä saa myös lähes mistä tahansa sisätilasta. Ilmastointilaitteita hyödynnetään nimittäin useimmissa paikoissa äärimmilleen. Miksi sisäilman lämpötilan pitää olla alle 15ºc? No siksi koska se on mahdollista. Ilmaston hallinta on mahtavaa. Energiankulutuksesta viis.

Retkeilyn ja lepäilyn ohessa on välillä oikeasti mukavaa myös opiskella. Itse valitsin syksyksi paikallisen arkkitehtuurin historiaa, "graduate options" design studion, jossa suunnittelemme parannuksia kampusalueellemme, sekä mausteeksi espanjan peruskurssin naapuriyliopisto Rutgersista. Keväällä ohjelmassa lienee mm. 3d-tulostusta; Women, Space and Architecture -mielenavartaja; Imaginary Worlds -kurssi sekä annos maisema-arkkitehtuuria.



NewarkLaurel Hall

Mun huane

Rutgers

A-Osasto

A-o:n ikkunasta

Lähiöretki proffan kera



NYCPier 17

Brooklyn Bridge

Flatiron

Chinatown

Turistirysä

W saapuu Nohoon

Tasavaltalaisten tiesulku

Ryhmäportretit © Loren Schwarz 2004