sunnuntaina, elokuuta 14, 2005

Mariposa Grove - Punapuiden halailijat

Lähdimme Yosemiten laaksosta juuri sopivasti kohti Mariposa Grovea. Sumu alkoi laskeutua laaksoon ja sää oli muuttumassa retkeilykelvottomaksi.


Laakso, Poltettu Maa, Mariposa Grove, Kaatunut kuningas, Grizzly Giant
Matkalla näimme komeita palaneita alueita. Osa metsistä kulotetaan, osa palaa metsäpalojen seurauksena.

Itse Mariposa Grovelle jouduimme kävelemään pari mailia, tie kun oli syystä tai toisesta suljettu. Heti lähdettyämme patikoimaan se kuitenkin mitä ilmeisimmin taas avattiin, koska lukuisat autot ajoivat ohitsemme tööttäillen vahingoniloisesti.

Ensin näimme muutamia valtavia kaatuneiden puiden runkoja. Erään nimi oli osuvasti Fallen Monarch - Langennut Ruhtinas. Alueen vanhin puu, 2700 vuotta vanha Grizzly Giant oli hieno näky. Lyhyenläntä puu oli noin 10m paksu ja pelkät oksat olivat toista metriä paksuja. Enpä haluaisi seisoskella moisen puun alla myrskyä pitämässä. Yksikin "risu" saattaisi liiskata aika pahasti.


Grizzlyn juurakko, Oksat, California Giant, Halot, Bongaa puunhalaaja!
California Giantin läpi oli koverrettu aukko kärrytietä varten. Puu oli kuitenkin yhä elossa pitkälti yli puoli vuosisataa sitten sattuneesta tuhosta huolimati.

Osa puista oli kaatunut polulle ja niistä oli leikattu palaset pois. Näky oli melko hupaisa.

Lopuksi kävimme vielä halailemassa suuria puita portin liepeillä. Yritin kiivetä erääseen isoon vaan niinhän siinä kävi että halailuksi sekin jäi. Hienoja puita. Tunsin itseni kirpuksi.

Seuraavaksi tarjolla San Francisco-Las Vegas...

Soi: Pulp -His 'n' Hers